}
Tel:+34 977340850   

Formació: BARNAHUS: Protecció i atenció integral a la infància i adolescència víctimes d’abusos sexuals

El Consell de l’Advocacia Catalana ha organitzat un nou curs en format TELEFORMACIÓ sobre “BARNAHUS: Protecció i atenció integral a la infància i adolescència víctimes d’abusos sexuals", que estarà dirigit per la presidenta de la Comissió de violència masclista i d’Igualtat, i  Degana del Col·legi de l’Advocacia de Sant Feliu de Llobregat, l’Excma. Sra. Esther López; i serà tutoritzat per l’Excma. Sra. Eva Ribó.

 

El 4 de juny de 2021 es va aprovar la llei orgànica 8/2021 de Protecció Integral a la infància  i adolescència front la violència amb una mirada integral per a la protecció de la infància i que recull mesures de sensibilització, prevenció, detecció precoç i reparació, donant una notable importància al desenvolupament de les capacitats dels professionals que intervenen.

 

El projecte conjunt de la UE i del Consell d’Europa per l’establiment del model BARNAHUS té com a finalitat  el  garantir que els nens i nenes víctimes de la violència, inclosa l’explotació i l’abús sexual infantil, siguin beneficiaris d’un accés a la justícia amigable amb uns serveis de protecció de la infància reforçats.

 

El model BARNAHUS, que significa 'casa dels nens' en islandès, proposa atendre les víctimes d'abús sexual menors d'edat en una unitat centralitzada en un mateix lloc, on estarien tots els recursos necessaris per atendre aquests casos, com a psicòlegs forenses i clínics, pediatres, serveis socials, policia, Fiscalia i advocacia. Així doncs, "en aquest model és el sistema el que s'adapta al nen", per la qual cosa, "tothom hi surt guanyant".

Quan es té coneixement d'un cas d'abús sexual, els diferents serveis posen en comú la informació del cas per decidir si hi ha prou proves o si cal una entrevista. En el cas que així sigui, és realitzada per una persona formada, per això a l'entrevista hi són presents, darrere d'una finestra tintada, agents de policia, psicòlegs forenses i representants de la justícia, cosa que permet que el seu testimoni es converteixi en prova preconstituïda i no hagi d'acudir a un judici.

 

Catalunya ha iniciat el desplegament i posada en marxa del model BARNAHUS per l’atenció als menors víctimes d’abús sexual, sent que es troba ja en funcionament a Tarragona i Reus i es preveu que durant l’any 2024 estigui disponible en tot el territori de Catalunya.

 

Aquest desplegament interpel·la, també, als  professionals de l’advocacia a formar-nos en aquesta  nova forma d’atenció als menors víctimes d’abusos sexuals, amb la finalitat de poder prestar els nostres serveis amb excel·lència.

 

Per aquest motiu, el present curs te com a objectiu informar i formar a l’advocacia catalana sobre el model BARNAHUS, projecte de la unitat integrada d'atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual, desenvolupat per un equip pluridisciplinari format en l'atenció a nens, nenes i adolescents de 0 a 18 anys que han patit violència sexual, i està especialment adreçat  a advocats i advocades que es dediquin a l’atenció a les víctimes d’abusos sexuals,  i a advocats i advocades adscrits al torn d’ofici, en les especialitats de Penal,  de menors i violència de gènere.

 

La formació té una durada total de 35 hores, distribuïdes en 23 hores teòriques (de dues hores cadascuna); més 12 hores de sessions pràctiques (de sis hores cadascuna). El format és íntegrament en TELEFORMACIÓ, només en DIFERIT,  des de la plataforma formativa del CICAC. L’alumnat disposarà de vídeos, materials didàctics, tutoritzacions i activitats d’avaluació. Adjuntem el programa formatiu on s’inclou tota la informació restant.

 

Serà inaugurat el dimarts, 15 d’abril de 2024, a càrrec de:

 

- l’Excma. Sra. Marta Martínez i Gellida

Presidenta del CONSELL DE L’ADVOCACIA CATALANA i  degana de l’ICA-TORTOSA

 

- l’Excma. Sra. Carmen Oriol Fita

Presidenta de la Comissió de Formació del CONSELL DE L’ADVOCACIA CATALANA i degana de l’ICA-TERRASSA

 

- l’Excma. Sra. Esther López

Degana del Col·legi de l’Advocacia de l’ICA-SANT FELIU DE LLOBREGAT, i directora del curs

 

-l’Excma. Sra. Eva Ribó

Tutora del curs. degana emèrita de l’ICA-SANT FELIU DE LLOBREGAT

 

Us derivem a la pàgina web del CICAC, per accedir les inscripcions:

 

INSCRIPCIONS: https://www.cicac.cat/2024/03/curs-practic-sobre-barnahus-proteccio-i-atencio-integral-als-infants-i-adolescents-victimes-dabusos-sexuals/

 

Aquest curs és GRATUÏT, atès que compta amb el finançament dels fons Next Generation EU.

 

El nombre de places disponibles son 50, les quals s’assignaran per estricte ordre d’arribada. Les persones que s’inscriguin hauran d’emplenar i signar els documents adjunts “Annex 1” i “drets i compromisos”, i fer-ho arribar al CICAC, segons les indicacions del programa, abans del 02/04/2024.

 Imatges relacionades

ṕppp